Specjalność – Dietoterapia i dietoprofilaktyka

Specjalność – Dietoterapia i dietoprofilaktyka

Kierunek Dietetyka:

 

 

SPECJALNOŚĆ

DIETOTERAPIA I DIETOPROFILAKTYKA

 
 
 
 

Sylwetka absolwenta:

 

 
Absolwent studiów licencjackich na kierunku dietetyka uzyskuje zaawansowaną wiedzę i umiejętności w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo zależnych.
 
Przez sześć semestrów studiów licencjackich na specjalizacji Dietoterapia i dietoprofilaktyka absolwent zdobędzie wiedzę potrzebną do:
 
  1. projektowania oraz doradztwa dietetycznego,
     
  2. planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności,
     
  3. oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia,
     
  4. nawiązywania właściwego kontaktu z potencjalnymi klientami/pacjentami,
     
  5. leczenia dietetycznego chorób żywieniowo zależnych oraz ich profilaktyki,
     
  6. oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób,
     
  7. znajomości systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności,
     
  8. rozpoznawania potrzeb i preferencji żywieniowych poszczególnych grup konsumentów,
     
  9. przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet,
     
  10. organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów,
     
  11. prowadzenia edukacji żywieniowej,
     
  12. współpracy z organizacjami zajmującymi się promocją zdrowia,
     
  13. pracy jako specjalista w zakładach przemysłu spożywczego i farmaceutycznego,
     
  14. prowadzenia własnego zakładu gastronomicznego lub firmy cateringowej,
     
  15. pracy w działach higieny żywności i żywienia zbiorowego stacji sanitarno-epidemiologicznych,
     
  16. podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia zawodowego na rynku krajowym i międzynarodowym.
 
Głównymi miejscami pracy zawodowej absolwenta będą publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej, zakłady żywienia zbiorowego oraz zakłady i firmy zajmujące się produkcją oraz dystrybucją zdrowej żywności.
 
Dodatkowo, student kończący specjalność Dietoterapia i dietoprofilaktyka będzie przygotowany do założenia własnej działalności - prowadzenia usług doradczych w zakresie dietetyki, organizacji i produkcji zdrowej żywności oraz usług cateringowych dla sprofilowanego konsumenta.